Adü Teknokent, Adnan Menderes Universitesi (ADÜ) bünyesinde yapılan çalışmalarda buluş ve patent potansiyelinin geliştirilmesi, patent verilerinden daha etkin şekilde faydalanılması amacıyla “Patent Farkındalık ve Araştırma Eğitimi” düzenledi.
ADÜ’nün Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen Patent Farkındalık ve Araştırma Eğitimi’ne Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, öğretim üyeleri, akademisyenler, Ar-Ge çalışmaları yapan sanayi temsilcileriyle çok sayıda öğrenci katıldı. Tam gün süren etkinlikte Erdem Kaya Patent uzmanlarından Nur Yağcı Alan konuşmacı olarak yer aldı.
Programda konuşan Rektör Aldemir, “ADÜ Teknokent’in, yeni dönemde akademisyen ve araştırmacıların şirketleşebildiği, girişimcilerin hayallerini gerçekleştirebildiği, büyük şirketlerin işbirliğini destekleyen bir yer olmasını hedefliyoruz. Merkez kampüsümüzde kurulan teknokentin Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına ivme kazandırarak, üniversite sanayi işbirliğinde adımlar atılmasında lokomotif olacağı inancıyla hareket ediyoruz. Biz ADÜ Teknokent’in üniversite ve sanayi işbirliği sağlayan bir ekosistem olarak tanımlanmasını sizlerin desteğiyle birlikte sağlayacağız.” dedi.
Özgün tasarımların ve markalaşmanın gün geçtikçe önem kazandığına dikkat çeken Aldemir, Adnan Menderes Üniversitesi’nin bundan sonra sanayi ve teknoloji üssü olarak anılacağının altını çizdi. “Buluşlar, patentler, özgün tasarımlar ve markalaşma kavramlarının önemi her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Daha iyi olmak için sürekli gelişmek lazım. Bu eğitim sürecinde patent başta olmak üzere fikri, sınai ve mülkiyet haklarının önemi, patentleşebilirliği ve ticarileştirilmesi ortaya konulacaktır. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi olarak ADÜ Teknokent anonim şirketi bünyesinde marka ve patent ofisimizi açarak çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. Katılımcılar patent odaklı eğitimler alarak sonrasında fikri ve sınai birimimizle sürekli bağlantı halinde kalabileceklerdir. Adnan Menderes Üniversitesi bundan sonra sanayi ve teknoloji üssü olarak anılacaktır.” diye konuştu.
Programda FSMH kavramları, marka, tasarım ve ağırlıklı olarak patent, faydalı model konularında detaylı sunum gerçekleştiren Patent Uzmanı Nur Yağcı Alan, buluş örnekleri, Türkiye ve uluslararası başvuru ve tescil süreçleri, FSMH konusunda devlet destekleri ve Yeni Sınai Mülkiyet Kanunuyla beraber yükseköğretim kurumlarından çıkan patent ve tasarımların korunmasıyla ilgili izlenmesi gereken yolları anlattı. Eğitimin ikinci bölümünde ise patent veri tabanlarının kullanımı ve patent verileriyle neler yapılabileceği anlatılarak örnek patent araştırması çalışması gerçekleştirildi.